Gedenk die stierven onderweg

Bericht geplaatst op 23 oktober 2017.

Aan de grenzen van Europa spelen zich dagelijks drama’s af. Mensen die op zoek zijn naar een beter en veiliger leven, verdrinken in zee of komen op andere manieren onderweg om. In 2016 waren er meer dan 5.000 doden te betreuren. In het eerste halfjaar van 2017 zijn er al 2247 mensen overleden. Achter elk cijfer schuilt een mens van vlees en bloed met een eigen verhaal. Het gaat om mensen die meestal naamloos, in stilte sterven. Laten we hen niet vergeten en hen waardig herdenken.

Steek op of rondom Allerzielen (2 november) een kaarsje op voor al die onbekende mensen die omgekomen zijn tijdens hun vlucht. Nodig vluchtelingen uit Amersfoort uit hierbij aanwezig te zijn. Als direct betrokkenen is het voor hen indrukwekkend om gestorven medevluchtelingen te gedenken en de solidariteit van Nederlanders te ervaren. Je kunt daarbij een hymne zingen of uitspreken: De zee zal haar doden teruggeven, wie ondergingen hen wordt recht gedaan.

De Raad van Kerken Amersfoort heeft op verzoek van Amersfoort Geeft Thuis aan zijn lid-kerken gevraagd rond Allerzielen in de kerken aandacht te besteden aan de omgekomen vluchtelingen. De kerken hebben een initiatief uit Amsterdam opgepakt en liturgiesuggesties meegestuurd met toepasselijke gebeden, liederen en gedichten. (deze kunnen digitaal worden opgevraagd bij onderstaand adres)

Joke Koolhof-Hamstra
Diaconaal opbouwwerker Protestantse Gemeente Amersfoort
Noordewierweg 131, 3812 DD Amersfoort
T: 033-463 77 95 (ma,di,do), E: dowamersfoort@solcon.nl

 
   « Artikelen overzicht

Conferentie vrijwillige terugkeer Armeense gezinnen

Bericht geplaatst op 31 oktober 2018 Op dinsdag 20 november 2018 organiseert Solid Road een conferentie over ...
 

Ondernemerschap, inburgering en vrijwilligerswerk voor vluchtelingen

Bericht geplaatst op 12 september 2018 De komende tijd hoopt Kerk in Actie actief kerkelijke gemeenten te gaan ...
 

Buitenland: Opvang in de regio is niet hetzelfde als opsluiten in de regio

Bericht geplaatst op 12 september 2018 Eind juni lanceerde de Europese Unie ideeën om vluchtelingen voortaan op te ...