Onderdak voor bedreigde biseksuele vluchteling

Bericht geplaatst op 8 december.

De Iraakse vluchteling Zirek (19), die eerder in Amersfoort werd opgevangen, wordt bedreigd in het asielzoekerscentrum (acz) in Bellingwolde. Na een oproep van ChristenUnie raadslid Simone Kennedy krijgt hij nu onderdak in Amersfoort.

Kennedy, sinds de komst van de vluchtelingen in Amersfoort zeer betrokken bij hun welzijn, plaatste afgelopen weekend een oproep op Facebook met de vraag of er een gastgezin in de omgeving van Amersfoort is die Zirek op wil vangen. Drie gezinnen gaven gehoor.

Kennedy haalt de Iraakse bi-seksuele Zirek (19) vandaag op bij het azc in het Groningse Bellingwolde, waar hij nu al vier maanden verblijft.

Neergestoken
Zireks vriend, een LHBT-asielzoeker, werd in september op zijn verjaardag door een Noord-Afrikaanse medebewoner aangevallen met een mes. Hij werd in zijn benen gestoken. Op internet circuleert een foto van hoe de jongen op de grond in een plas bloed ligt. LHBT staat voor lesbisch, homoseksueel, biseksueel en transgender.

Zirek was getuige van de aanval en is daarna met zijn vriend naar het ziekenhuis gegaan. Daar heeft zijn vriend vier dagen gelegen. Hij moest geopereerd worden aan zijn ernstige verwondingen. Zirek: ‘Hij zit nu in een ander azc, maar het gaat goed met hem en daar ben ik heel blij om.’

Volgens Zirek gaat het om een groep van tien Noord-Afrikaanse vluchtelingen uit Marokko en Tunesië. Ze zouden de vriend van Zirek hebben aangevallen vanwege zijn seksualiteit en geloof (christen). ‘Ik ben bi-seksueel en christen. Die mannen zeiden tegen ons: wij zijn moslim en wij vechten met christenen. Na de aanslag op mijn goede vriend hebben ze me bedreigd: jij bent de volgende, zeiden ze. Ik voel mij hier niet veilig en ben niet gelukkig.’

Hechtenis
De dader is na de aanslag opgepakt en in voorlopige hechtenis geplaatst. Na een tip van Kennedy aan de Stichting LGBT Asylum Support, ondernam deze stichting actie. Ze zijn in overleg met het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) om de veiligheid van het slachtoffer en Zirek te kunnen garanderen.

Zirek hoort bij de Amersfoortse groep vluchtelingen die op de lijst van burgemeester Lucas Bolsius staan om weer in Amersfoort te worden ondergebracht. Kennedy: ‘Hij heeft zich bij de Amersfoortse groep van de Anne Annemaschool aangesloten en is daar zeer aan gehecht geraakt.’ Het COA was niet bereikbaar voor commentaar.

Bron: AD (06.12.16)

 
   « Artikelen overzicht

Conferentie vrijwillige terugkeer Armeense gezinnen

Bericht geplaatst op 31 oktober 2018 Op dinsdag 20 november 2018 organiseert Solid Road een conferentie over ...
 

Ondernemerschap, inburgering en vrijwilligerswerk voor vluchtelingen

Bericht geplaatst op 12 september 2018 De komende tijd hoopt Kerk in Actie actief kerkelijke gemeenten te gaan ...
 

Buitenland: Opvang in de regio is niet hetzelfde als opsluiten in de regio

Bericht geplaatst op 12 september 2018 Eind juni lanceerde de Europese Unie ideeën om vluchtelingen voortaan op te ...