Brief aan het Gemeentebestuur van gemeente Amersfoort

Bericht geplaatst op 17 november 2017

Amersfoort geeft Thuis heeft aan het Gemeentebestuur van Amersfoort, ter attentie van de wethouders A. Houwing (participatie/diversiteit/onderwijs) en M. Tigelaar (werk en inkomen) een brief geschreven betreffende de opvang van statushouders in Amersfoort.

Door hier te klikken kunt u deze brief downloaden in pdf-formaat.

Instroom van 20.000 Syriërs via gezinshereniging (NRC 04.12.16)

Bericht geplaatst op 8 december.

In Turkije en Libanon wachten ten minste 20.000 Syriërs op gezinshereniging in Nederland. Controles op identiteit zijn lastig. De komende maanden komen ten minste 20.000 Syriërs naar Nederland. Het gaat om familieleden van asielzoekers die een verblijfsvergunning hebben gekregen. Zij hebben vervolgens een verzoek ingediend voor gezinshereniging.

Die verwachte stroom blijkt uit de aanvragen op de Nederlandse ambassades en consulaten in Turkije en Libanon. Een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie bevestigt dat het op dit moment om twintigduizend nareisaanvragen gaat. Er is ‘extra inzet’ van de IND om de ‘voorraad te doen afnemen’.

Lees meer ...

Hoe vergaat het de boze burgers nu? (Trouw 30.11.16)

De ‘boze burger’, die vorig jaar te hoop liep tegen de komst van vluchtelingen, lijkt met de afname van het aantal vluchtelingen rustiger geworden. Maar de onderliggende onvrede is verre van verdwenen.

Het stof is neergedwarreld, het debat is zijn scherpe randjes kwijt, toch blijven de zorgen van de Nederlanders over de toestroom van vluchtelingen groot. Het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) noteerde vorig jaar rond deze tijd dat 65 procent van de bevolking op een open vraag ‘de vluchtelingen’ als grootste zorg benoemde. Dat was uniek. Sinds de start van het lopende onderzoek ‘Burgerperspectieven’ in 2008 werden ‘grote zorgen’ maar door hoogstens 30 procent van de bevolking gedeeld. Inmiddels staat het percentage dat spontaan ‘de vluchtelingen’ noemt op 46 procent. Nog fors hoger dan vóór de grote instroom van asielzoekers van vorig jaar, maar de grootste spanning is er duidelijk af.

Lees meer ...

Nederland neemt nog relatief veel mensen uit Griekse kampen op (Trouw 30.11.16)

In de zomer van 2015 stemde een meerderheid van de EU-lidstaten voor een verplichte verdeling van 160.000 asielzoekers. Vorige week waren er pas 5841 mensen uit Griekenland opgehaald.
De vierduizend vluchtelingen die Nederlandse actievoerders willen ophalen, horen bij de tienduizenden migranten die al maanden vastzitten in Griekenland. De meesten van hen bevinden zich in opvanglocaties op het vasteland.
Zij kwamen Griekenland binnen in de eerste maanden van dit jaar, rond de tijd dat de landen op de Balkan hun grenzen dichtgooiden en net voor de Turkije-deal. De bedoeling is dat zij in Griekenland asiel krijgen of worden opgenomen door andere landen in de EU.
In de zomer van 2015 stemde een meerderheid van de EU-lidstaten voor een verplichte verdeling van 160.000 mensen die zich aan de Europese buitengrenzen melden. Landen mogen hun quotum ook opvullen door mensen van het Griekse vasteland op te halen.

Lees meer ...

Waar komen vluchtelingen vandaan - cijfers en achtergronden

De meeste vluchtelingen die op dit moment (2016) in Nederland aankomen komen uit Syrië, Eritrea, Afdganistan, Irak, Iran en Somalië.

Van de sites van Vluchtelingen Werk en uit het World Report 2015 van Human Rights Watch zetten we wat cijfers en achtergrond informatie op een rijtje

Iran
Sinds de revolutie van 1979 en het afzetten van de sjah is Iran een Islamitische Republiek. Liberale en conservatieve periodes wisselen elkaar af. Het huidige regime is uiterst repressief. Bekeerlingen, homoseksuelen en opposanten lopen gevaar. In 2015 zoeken 1884 Iraniërs bescherming in Nederland. Wereldwijd zijn 76.422 Iraniërs op de vlucht.

Lees meer ...

Tafels van Hoop

Bericht geplaatst op 13 februari 2019 Door het hele land werden in eind december j.l. Tafel van Hoop georganiseerd. ...
 

De eeuwige herhaling van het kinderpardon

Bericht geplaatst op 13 februari 2019 Kinderpardon; Rutte III tot een akkoord over het kinderpardon. Zo’n ...
 

Oma leerde mij af te wijken van dogmas

Bericht geplaatst op 13 februari 2019 Publicist Kiza Magendane ontvluchtte met zijn oma Congo en kwam naar Nederland. ...