31 aug: lezing ‘Asielzoeker des Vaderlands’

Bericht geplaatst op 29 augustus.

Woensdag 31 augustus organiseert De Algemene Boekhandel een lezing met ‘Asielzoeker des Vaderlands’, schrijver en dichter Rodaan Al Galidi. Al Galidi zal spreken over zijn boek Hoe ik talent voor leven kreeg.

Semmier Kariem vlucht uit Irak. Zeven jaar van honger, verdwalen en angst later landt hij op elf februari om negen uur – of was het om elf uur op negen februari – op Schiphol. In de chaos van die eerste dagen in Nederland kan hij zich het precieze tijdstip niet meer herinneren.

Semmier vraagt asiel aan. Hiermee begint het langste wachten van zijn leven: in het asielzoekerscentrum, een wachtkamer die hij deelt met vijfhonderd anderen. Intussen bestudeert Semmier het land waar hij wellicht ooit deel van uit mag maken. Ook al verblijft hij inmiddels in Nederland, hij blijft een buitenstaander.

‘Nederland had mij drie dingen geleerd: niet meer respect hebben voor Europa dan voorzichtigheid. Een nette leugen is beter dan de rommelige waarheid. En ik kende nu het verschil tussen een omafiets en een vrouwenfiets.’ Hoe ik talent voor het leven kreeg is een roman over mensen die onderworpen zijn aan wetten en regels.

Rodaan Al Galidi is afkomstig uit Irak en woont sinds 1998 in Nederland. Hij putte voor zijn roman uit zijn eigen ervaringen als asielzoeker. In 2011 ontving hij de Literatuurprijs van de Europese Unie voor zijn roman De autist en de postduif. Kort daarna zakte hij voor zijn inburgeringstoets.

Locatie: De Nieuwe Kerk, Leusderweg 110/hoek Daltonstraat, Amersfoort
Aanvang: 20.00 uur
Entree: € 10,00
Reserveren noodzakelijk: info@algemeneboekhandel.nl

Bron: Algemene Boekhandel

 
   « Artikelen overzicht

Tafels van Hoop

Bericht geplaatst op 13 februari 2019 Door het hele land werden in eind december j.l. Tafel van Hoop georganiseerd. ...
 

De eeuwige herhaling van het kinderpardon

Bericht geplaatst op 13 februari 2019 Kinderpardon; Rutte III tot een akkoord over het kinderpardon. Zo’n ...
 

Oma leerde mij af te wijken van dogmas

Bericht geplaatst op 13 februari 2019 Publicist Kiza Magendane ontvluchtte met zijn oma Congo en kwam naar Nederland. ...