Buitenland: Opvang in de regio is niet hetzelfde als opsluiten in de regio

Bericht geplaatst op 12 september 2018

Eind juni lanceerde de Europese Unie ideeën om vluchtelingen voortaan op te vangen in kampen buiten de EU. Kerk in Actie reageerde hierop samen met een groot aantal andere organisaties: Opvang, bescherming en hulp voor kwetsbaren mag niet worden afgeschoven op landen die daar minder toe in staat zijn dan EU landen zelf. In een gezamenlijke advertentie zeiden de organisaties: “Er is groot verschil tussen opvangen in de regio en opsluiten in de regio”.

Eerste Kamerlid Tineke Strik betoogde dat migratiedeals een averechts effect kunnen hebben, aldus Trouw 27 juni 2018, met nadelige gevolgen voor de ontwikkeling van Afrika. Intussen blijven Italiaanse havens steeds vaker gesloten voor schepen met vluchtelingen en vraagt Trouw 26 juli 2018 zich af of we in Europa asielzoekers gaan verbannen, net als Australië. Er komen berichten dat de landroute via de Turks-Griekse grens weer vaker wordt gebruikt, meldt CBC, maar de opvang is daar beneden alle peil, volgens Human Rights Watch.

Libanon oefent steeds meer druk uit op Syriërs om terug te keren, maar dat zou ‘refoulement’ inhouden (terugzenden van vluchtelingen naar hun land van herkomst indien zij vervolging te vrezen hebben), dus mag je de opvang in de regio niet idealiseren, menen Nora Stel en Anke van der Meijden in Trouw.

Als we de migratie echt willen aanpakken, houdt dat ook in dat we kijken naar onze eigen rol, bijvoorbeeld bij wapenleveranties, klimaatverandering, en handelsvoorwaarden, betoogt Eddie Krooneman in het ND. Een (Engelstalig) artikel op News24 betoogt hoe uitzichtloos de situatie van jongeren op het platteland van Ivoorkust is, waardoor de moeilijke keus tussen blijven in armoede of de gevaarlijke reis naar het noorden maken vaak het laatste wordt gekozen.

Bij de VN zijn de voorrondes van onderhandelingen in de VN over wereldwijde afspraken over migratie (het Global Compact on Migration) inmiddels afgesloten meldt de Volkskrant, 14 juli 2018. Het Compact zal worden besproken op een VN top in december in Marokko. De tekst van het Compact staat op de site van de VN.

 

 
   « Artikelen overzicht

Tafels van Hoop

Bericht geplaatst op 13 februari 2019 Door het hele land werden in eind december j.l. Tafel van Hoop georganiseerd. ...
 

De eeuwige herhaling van het kinderpardon

Bericht geplaatst op 13 februari 2019 Kinderpardon; Rutte III tot een akkoord over het kinderpardon. Zo’n ...
 

Oma leerde mij af te wijken van dogmas

Bericht geplaatst op 13 februari 2019 Publicist Kiza Magendane ontvluchtte met zijn oma Congo en kwam naar Nederland. ...