Geen AZC Lichtpenweg

Bericht geplaatst op 14 oktober.

Vanwege de lage instroom van vluchtelingen in Nederland heeft het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) twee Amersfoortse AZC-locaties geschrapt.

Het AD schrijft hierover:

De komst van een azc op bedrijventerrein De Hoef aan de Lichtpenweg is per direct van de baan. Het voormalige hoofdkantoor van supermarktconcern Schuitema zou worden omgebouwd tot opvanglocatie voor 600 bewoners. Ook ziet het COA af van gebouw Yselberch op het terrein van Zon & Schild. Daar waren 50 alleenstaande minderjarige vluchtelingen gedacht.

Het kantoorgebouw nabij station Schothorst stond jaren leeg, totdat het dit voorjaar werd gekocht door ontwikkelaars Tim van de Boom uit Leusden en de Bert en Cees van Maanen uit Scherpenzeel. Zij kwamen met het COA overeen dat het gebouw maximaal acht jaar gebruikt mocht worden als azc.

Flexhotel
Bert van Maanen gaf deze zomer in deze krant aan dat, mocht het azc er níet komen, de oorspronkelijke plannen wat hem betreft worden doorgezet. De vastgoedondernemers willen op De Hoef een flexhotel beginnen voor arbeidsmigranten, zoals ze die ook in Ede en Rotterdam hebben neerget. Voor uitzendorganisaties worden er arbeiders uit het buitenland tijdelijk gehuisvest.

Het is niet bekend wat Amersfoort wil met het kantoorgebouw aan de Lichtpenweg. De gemeente presenteerde onlangs een plan voor grootschalige woningbouw in dit kantorengebied. Op dit moment wordt een kantoor naast het Schuitemapand geschikt gemaakt voor bewoning.

Omstreden
De locatie Yselberch op het terrein van Zon & Schild was omstreden omdat de huidige bewoners van het gebouw eisten dat er een aparte opgang voor de vluchtelingen zou komen. De besprekingen daarover liepen vast. Er is wel plek voor zestig minderjarige vluchtelingen in twee andere, kleinere gebouwen op Zon & Schild. Het is onduidelijk in hoeverre die al bezet zijn. Met de 301 vaste plaatsen voor uitgeprocedeerde gezinnen kan Amersfoort momenteel 361 vluchtelingen herbergen. De extra noodopvang van 300 bedden aan de BW-laan staat nog leeg.

Lees hier de brief van het COA aan de Gemeente Amersfoort.

 

 
   « Artikelen overzicht

Tafels van Hoop

Bericht geplaatst op 13 februari 2019 Door het hele land werden in eind december j.l. Tafel van Hoop georganiseerd. ...
 

De eeuwige herhaling van het kinderpardon

Bericht geplaatst op 13 februari 2019 Kinderpardon; Rutte III tot een akkoord over het kinderpardon. Zo’n ...
 

Oma leerde mij af te wijken van dogmas

Bericht geplaatst op 13 februari 2019 Publicist Kiza Magendane ontvluchtte met zijn oma Congo en kwam naar Nederland. ...