Komen de asielzoekers nu massaal naar Italië?

Als vluchten naar Griekenland niet meer kan, wordt Italië dan populair? Misschien, zegt de deskundige. De echte uitdaging is: blijft EU de rechten van asielzoekers respecteren?

Maandag: 1.850 bootmigranten opgepikt in de Middellandse Zee, van acht verschillende bootjes. Dinsdag: 2.154 mensen van zestien rubberbootjes en één groter schip gehaald. Nu het weer beter wordt en de Griekse route problematischer is geworden, proberen steeds meer mensen via het zuiden van Italië de Europese Unie binnen te komen. Ze vertrekken, zoals vaak in het verleden, vanuit Libië. Maar ook opvallend is dat er onder de boten van de afgelopen dagen ook een paar uit Egypte komen.

Alarmerend, zo wil Christopher Hein het niet noemen, nog niet. Hij is directeur van de Italiaanse Raad voor Vluchtelingen, een niet-gouvernementele organisatie, en een van de belangrijkste verdedigers van de rechten van asielzoekers in Italië. Er zijn dit jaar 20.000 mensen aangekomen, 80 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Dat is opvallend. „Maar het zijn geen aantallen die het systeem van asiel en opvang doen instorten.” Het echte drama, zegt hij in een telefoongesprek, speelt zich nu toch vooral af in Griekenland en aan de grens met Macedonië.

Lees de rest van dit artikel van Marc Leijendekker (15.04.16) op de website van NRC Next.

Bericht geplaatst op 18 april 2016.

 
   « Artikelen overzicht

Tafels van Hoop

Bericht geplaatst op 13 februari 2019 Door het hele land werden in eind december j.l. Tafel van Hoop georganiseerd. ...
 

De eeuwige herhaling van het kinderpardon

Bericht geplaatst op 13 februari 2019 Kinderpardon; Rutte III tot een akkoord over het kinderpardon. Zo’n ...
 

Oma leerde mij af te wijken van dogmas

Bericht geplaatst op 13 februari 2019 Publicist Kiza Magendane ontvluchtte met zijn oma Congo en kwam naar Nederland. ...