Nieuwe Familie

Bericht geplaatst op 31 oktober 2017.

Soms zijn er producties die gewoon gemaakt moeten worden, ‘Nieuwe Familie’ is er zo een. Het is een voorstelling over een vriendschap die niet had bestaan zonder oorlog. Anderhalf jaar geleden ontmoette Sanne Vogel Muayad en iets later Amir. Beiden waren op de vlucht voor de oorlog in Syrië. Omdat ze maandenlang in een tentenkamp moesten wachten, logeerden ze soms weken bij Sanne. In de voorstelling kijken ze terug op die tijd. Hoe het voor Muayad en Amir was om plotseling in een nieuw land te zijn. En hoe het voor Sanne voelde om twee Syrische jongens als logees op een luchtbed in haar woonkamer te hebben. Het was een periode waarin ze ontzettend veel leerden; over elkaars cultuur, gewoontes en over eten. Ze hadden flinke discussies en zongen liedjes, in het Nederlands of in het Arabisch. Ze werden goede vrienden en uiteindelijk zelfs familie. Inmiddels hebben beide jongens vluchtelingenstatus en een huis. In ‘Nieuwe Familie’ vertellen ze hun indrukwekkende verhaal, over verschillen en overeenkomsten, vreugde en geluk, het kiezen van familie en het missen van iedereen die je kwijtraakt. En er gaat gekookt worden.

   

Samenwerking NVA Amersfoort en een amuse voor de bezoekers
Omdat Flint het thema van deze voorstelling zo belangrijk vindt, is het theater de samenwerking aangegaan met NVA Amersfoort. Via deze organisatie is Flint in contact gekomen met enkele vluchtelingen die in Amersfoort gehuisvest zijn. Dertig van deze vluchtelingen mogen de voorstelling gratis bezoeken. Verder is in samenwerking met de Syrische Hazem een amuse gemaakt voor de bezoekers van de voorstelling. Lees hier meer over deze amuse en deze samenwerking.

Randprogramma met Stichting de Vrolijkheid
Stichting de Vrolijkheid verzorgt kunstzinnige en creatieve activiteiten voor en met de kinderen en jongeren in Nederlandse asielzoekerscentra. Op structurele wijze creëren zij een veilige omgeving waarin kinderen weer kind kunnen zijn, positieve ervaringen op kunnen doen en hun talenten kunnen ontwikkelen. Op deze avond verzorgt de stichting bijzondere randprogrammering. Een aantal meisjes van zes zingt hun favoriete liedjes uit o.a. Tanzania en Zuid-Afrika. Er komen eigen geschreven songs en raps voorbij door jongeren, een indrukwekkende drumsolo, een Afghaans liedje begeleid door gitaar en misschien zelfs een familieband die een muziek ten gehore brengt en een buikdanseres.

Het blijft een verrassing tot het laatste moment, omdat we niet weten welke bewoners nog in het AZC Amersfoort wonen en soms komt er in eens een nieuw talent langs. Het programma is gemaakt en wordt begeleid door muzikant Neco Novellas.

Datum: 24 november 20.15 uur in de Flint

 
   « Artikelen overzicht

Tafels van Hoop

Bericht geplaatst op 13 februari 2019 Door het hele land werden in eind december j.l. Tafel van Hoop georganiseerd. ...
 

De eeuwige herhaling van het kinderpardon

Bericht geplaatst op 13 februari 2019 Kinderpardon; Rutte III tot een akkoord over het kinderpardon. Zo’n ...
 

Oma leerde mij af te wijken van dogmas

Bericht geplaatst op 13 februari 2019 Publicist Kiza Magendane ontvluchtte met zijn oma Congo en kwam naar Nederland. ...