Noodopvang biedt ook kansen na sluiting

Bericht geplaatst op 7 augustus.

De tijdelijke woonunits voor vluchtelingen die op dit moment in snel tempo worden afgebouwd aan de Barchman Wuytierslaan doen later op andere plaatsen in het land dienst als sociale huurwoningen. De gemeente Amersfoort heeft vooralsnog geen plannen het complex na het sluiten van de noodopvang in 2017 of uiterlijk 2018 over te nemen. De noodopvang voor 300 ontheemden uit oorlogsgebieden wordt gebouwd in opdracht en met geld van het Centraal orgaan Opvang Asielzoekers (COA). De dienst koos voor de goed toegeruste woonblokken van het gespecialiseerde bedrijf Neptunus, zodat het verschil in 'luxe' met het naastgelegen asielzoekerscentrum klein is. Ook de bewoners in de noodopvang beschikken straks per groep over een eigen keuken, sanitair en andere basisvoorzieningen.

Demontabel
Volgens het contract dat het COA afsloot met de eigenaar van het terrein blijft de opvang, die volgens de laatste berichten opent in september, één tot hooguit twee jaar in gebruik. Neptunus heeft slechts een paar weken nodig om de gebouwen te demonteren, maar ze kunnen met hetzelfde gemak blijven staan. Volgens het bedrijf gaan de recent ontwikkelde Flex2home-units tot twintig jaar mee.

De Limburgse gemeente Peel en Maas liet vorig jaar een demontabele unit neerzetten voor 20 woningzoekenden met een hoge urgentie. Het complex wordt over tien jaar opgedoekt als naar verwachting de ergste nood op de sociale woningmarkt is gelenigd in het kleine Peel en Maas. Minister van Wonen Stef Blok beloonde het initiatief met een aanmoedigingsprijs voor flexibel wonen.

Woningnood
Omdat Amersfoort zoals bijna elke stad kampt met een groeiend tekort aan sociale huurwoningen - de wachttijd voor de goedkoopste huizen en flats is opgelopen tot acht jaar - wordt naarstig gezocht naar oplossingen. Of de noodopvang na sluiting kansen biedt, valt volgens een woordvoerder op het stadhuis moeilijk te zeggen. ‘Het complex is natuurlijk niet van ons en de grond is dat ook niet. We zijn benieuwd naar het functioneren van de opvang, dat wel, en we zullen het goed volgen. Maar een plan voor overname is er niet.’

Het COA kan nog geen datum noemen waarop de vluchtelingenopvang aan de BW-laan open gaat. Gisteren werd net zoals in de voorbije weken met veel mensen gewerkt aan het complex, dat een beneden- en een bovenverdieping heeft. De buitenkant is opgetrokken uit groene kunststof, hout en staal. Wie niet beter weet, denkt aan een studentencomplex of een woonvorm voor eenpersoonshuishoudens.

Het opdrogen van de stroom vluchtelingen en de lege opvangcentra die daar het gevolg van zijn, hebben het COA niet aan het twijfelen gebracht over de noodopvang in Amersfoort, zei woordvoerder Robert Ploeg eind juli. Volgens Ploeg blijven nieuwe plekken nodig met het oog op een herverdeling van de vluchtelingen en asielzoekers, die in overvolle centra verbleven. Het COA wil terug naar een bezettingsgraad van 80 tot 85 procent, zegt hij.

Bron: AD.

 
   « Artikelen overzicht

Tafels van Hoop

Bericht geplaatst op 13 februari 2019 Door het hele land werden in eind december j.l. Tafel van Hoop georganiseerd. ...
 

De eeuwige herhaling van het kinderpardon

Bericht geplaatst op 13 februari 2019 Kinderpardon; Rutte III tot een akkoord over het kinderpardon. Zo’n ...
 

Oma leerde mij af te wijken van dogmas

Bericht geplaatst op 13 februari 2019 Publicist Kiza Magendane ontvluchtte met zijn oma Congo en kwam naar Nederland. ...