Manifestatie Welkom Hier Amersfoort op zaterdag 12 november

Bericht geplaatst op 8 november.

Vluchtelingen – lokale initiatieven - debat
Op zaterdag 12 november vindt de manifestatie Welkom Hier Amersfoort plaats in de Bergkerk, kom ook langs! Er is een gevarieerd programma met een initiatievenmarkt, internationale muziek, lezingen, workshops en veel meer. Welkom Hier biedt een podium aan lokale initiatieven en vrijwilligers die zich inzetten voor en met mensen die door oorlog uit hun land zijn gevlucht. Ook in Amersfoort laten we samen zien dat er een breed draagvlak is voor de komst van vluchtelingen in Nederland. Welkom Hier, doen we samen!

Er wordt veel gedaan voor, door, en met vluchtelingen in Amersfoort, en dat willen we met Welkom Hier vieren. Ook zal er op deze dag ruimte zijn voor een dialoog over de manier waarop Nederlanders en vluchtelingen zich tot elkaar verhouden. Sociaal Psychologe en auteur Esseline van de Sande komt spreken over het door haar samengestelde boek ‘Ontmoetingen met Syriërs’ (Uitgeverij Informatie Verre Reizen).

Esseline: ‘Nederlanders weten eigenlijk heel weinig van Syrië, behalve dat er oorlog is. Door Syriërs in dit boek te portretteren zoals ze zijn, professionals met talenten en ambities voor de toekomst, kunnen we elkaar weer meer als mens gaan zien’. Zo zal ook Kiza Magendane (opiniemaker en schrijver) een lezing geven, en Rahaf Alsharif spreekt over het opzetten van lokale sociale initiatieven vanuit een interculturele dialoog.

Initiatievenmarkt (13.00-17.00)
Naast een programma met sprekers is er ook een initiatievenmarkt, waar bezoekers, vrijwilligers en organisaties over hun werk en ervaringen kunnen spreken. Een deel van de initiatieven is verenigd in het platform Amersfoort Geeft Thuis (AGT), dat is opgericht om inwoners die iets doen voor de opvang en integratie van vluchtelingen in Amersfoort met elkaar en met nieuwkomers in contact te brengen. Joop Cillessen (Humanistisch Verbond Eemland, AGT): ‘Met dit platform laten we zien dat er een heleboel mensen in het middenveld zijn, van christenen en moslims tot humanisten, die een redelijke en verstandige oplossing willen voor deze kwesties en deze ook aandragen. Juist vanuit onze diversiteit vinden we elkaar en kunnen we ondanks inhoudelijke verschillen het overstijgende belang zien’. Dat belang, zo beaamt Simone Kennedy-Doornbos (Gastgezin Amersfoort, AGT), is de integratie en menswaardige behandeling van nieuwkomers.

Simone: ‘We moeten als initiatieven scherp blijven om het belang van vluchtelingen centraal te stellen. Het opbouwen van een echte band met vluchtelingen vanuit vriendschap en gelijkwaardigheid hoort daar bij en we zien ook met Gastgezin Amersfoort dat deze benadering werkt’. Op Welkom Hier kunnen bezoekers zich laten inspireren door deze en vele andere initiatieven.

Wat denk jij over de komst van vluchtelingen in Amersfoort? Kom zaterdag naar de Welkom Hier manifestatie en ga met elkaar in gesprek. Geniet van het gevarieerde programma dat om 13:00 uur van start gaat in de Bergkerk in Amersfoort. Wil je meer de diepte in gaan? Meld je dan aan voor één van de workshops die in de ochtend van 10:00 tot 12:00 worden gegeven door Oikois, INLIA, Vluchtelingenwerk Nederland en Justice and Peace. Kijk voor meer info over de thema’s en inschrijving voor de workshops op www.welkomhier.nl/edities/amersfoort.

Middagprogramma (13.00 – 17.00 uur)
Onder leiding van Maja Coric
13.00 Opening initiatievenmarkt
13.30 Amersfoort Geeft Thuis geeft het startsein!
13.40 Initiatief zkt…: Pitches van initiatieven
14.00 Speech burgemeester Lucas Bolsius
14.15 Lezing van Kiza Magendane
14.50 Maskertheater Vreemd Hoofd speelt de voorstelling ‘Out of the Box’
15.20 Rondetafelgesprek met:
- Christa Compas, directrice Humanistisch Verbond
- Esseline van de Sande, schrijfster en oprichtster van Het Grote Midden Oosten Platform
- Sebastiaan van der Zwaan, directeur Justice and Peace Nederland
16.00 Muziek én dansvoorstelling van Indonongo
16.30 Rahaf Alsharif tells her story: “talk with us, instead of about us”
17.00 Afsluiting door Maja Coric

Kijk voor meer informatie op www.welkomhier.nl/edities/amersfoort of kijk op Facebook bij @manifestatiewelkomhier.

 
   « Artikelen overzicht

Tafels van Hoop

Bericht geplaatst op 13 februari 2019 Door het hele land werden in eind december j.l. Tafel van Hoop georganiseerd. ...
 

De eeuwige herhaling van het kinderpardon

Bericht geplaatst op 13 februari 2019 Kinderpardon; Rutte III tot een akkoord over het kinderpardon. Zo’n ...
 

Oma leerde mij af te wijken van dogmas

Bericht geplaatst op 13 februari 2019 Publicist Kiza Magendane ontvluchtte met zijn oma Congo en kwam naar Nederland. ...