4 mei Soesterkwartier: (gast)vrijheid

In tijden van oorlog raken mensen op drift. In tijden van oorlog gaan deuren gastvrij open voor mensen in nood. Maar ook: in tijden van oorlog worden grenzen scherper getrokken. Vroeger was dat zo. Nu is dat zo. Amersfoort bood tussen 1914 en 1918 gastvrijheid aan meer dan tienduizend vluchtelingen uit België. Nu zijn een paar honderd uit brandhaarden van over heel de wereld. Bouwen we bruggen of trekken we muren hoog op?

Op woensdag 4 mei, bij de jaarlijkse herdenking in het Soesterkwartier, staan we in het bijzonder stil bij de relatie tussen het geven en ontvangen van gastvrijheid. Wat doet het met je als je daarvan geeft en ontvangt?

Om 19.00 uur start een bijeenkomst in de Westerkerk aan de Lingestraat.

Na de bijeenkomst (om 19.30 uur) vertrekken de deelnemers in een Stille Tocht naar de Joodse Begraafplaats aan de Soesterweg. Daar staan we enkele ogenblikken stil bij het gedenkteken voor diegenen van Joodse afkomst die in de oorlog zijn omgebracht. Door het stilstaan bij dit monument gedenken we allen die door het geweld van oorlog en verdrukking zijn omgekomen.

Vanaf 20.15 uur gaan we in gesprek met historicus Gerard Raven (conservator van Museum Flehite) die vertelt over de opvang van Belgische vluchtelingen tussen 1914 en 1918, in Amersfoort en in het Soesterkwartier.

‘Leren van vroeger’
over de opvang van vluchtelingen in Amersfoort in WO I en nu.
20.15 – 21.30 uur in zaal Irene naast de Westerkerk
Lingestraat in Amersfoort (Soesterkwartier)

Van harte welkom!

Bericht geplaatst op 26 april 2016.

 
   « Artikelen overzicht

Tafels van Hoop

Bericht geplaatst op 13 februari 2019 Door het hele land werden in eind december j.l. Tafel van Hoop georganiseerd. ...
 

De eeuwige herhaling van het kinderpardon

Bericht geplaatst op 13 februari 2019 Kinderpardon; Rutte III tot een akkoord over het kinderpardon. Zo’n ...
 

Oma leerde mij af te wijken van dogmas

Bericht geplaatst op 13 februari 2019 Publicist Kiza Magendane ontvluchtte met zijn oma Congo en kwam naar Nederland. ...