Spoedactie: stuur een bericht naar de Europese Raad

Duizenden vluchtelingen zitten onder extreem moeilijke omstandigheden vast in Griekenland. Deze humanitaire crisis zal nog erger worden, tenzij de opvang verbetert en de EU-landen vluchtelingen uit Griekenland beginnen te aanvaarden.

Het gaat om zo’n 50.000 mensen – voornamelijk vrouwen en kinderen die vluchten voor oorlog en geweld. Meer dan 13.000 van hen, vooral families met kleine kinderen, mensen met een beperking en zwangere vrouwen, zitten vast in Idomeni, in ondraaglijke omstandigheden. De haven van Pireaus in Athene is veranderd in een soort kamp waar ongeveer 5.000 mensen slapen, op de grond van de terminal of buiten in kleine tentjes. Vrijwilligers en ngo’s slagen er amper in om basisproducten en onderdak te regelen.

Ook de toestand in veel officiële kampen die in februari en maart openden, is erbarmelijk. Begin maart was Amnesty getuige van de onhygiënische omstandigheden in de oude luchthaven in Elliniko bij Athene, waar families wekenlang op de grond of in kleine lekkende tentjes slapen en kinderen ziek worden.

De opvang en asielprocedure in Griekenland is zwaar overbelast. Tegelijk functioneert het Europese spreidingsplan niet zoals het hoort. Daardoor staat het lot van duizenden vluchtelingen die dringend hulp nodig hebben op het spel. EU-lidstaten kwamen overeen om 66.000 mensen vanuit Griekenland over te nemen, maar tot nu toe werden amper 569 mensen verspreid. Het blijft bovendien nog onduidelijk wat de impact van de EU-Turkijedeal zal zijn op vluchtelingen die al zijn aangekomen in Griekenland.

Stuur nu via dit formulier van Amnesty International een bericht naar de voorzitter van de Europese Raad en vraag om:
- Het zo snel mogelijk aanvaarden van asielzoekers uit Griekenland
- Het dringend en grondig verbeteren van de opvang in Griekenland
- Het openen van meer veilige en wettelijke routes naar internationale bescherming

Voor meer informatie: Amnesty International .

Bericht geplaatst op 29 maart 2016.

 
   « Artikelen overzicht

Tafels van Hoop

Bericht geplaatst op 13 februari 2019 Door het hele land werden in eind december j.l. Tafel van Hoop georganiseerd. ...
 

De eeuwige herhaling van het kinderpardon

Bericht geplaatst op 13 februari 2019 Kinderpardon; Rutte III tot een akkoord over het kinderpardon. Zo’n ...
 

Oma leerde mij af te wijken van dogmas

Bericht geplaatst op 13 februari 2019 Publicist Kiza Magendane ontvluchtte met zijn oma Congo en kwam naar Nederland. ...