The Journey: een wake-upcall voor de empathie

Bericht geplaatst op 2 juni.

Beelden van vluchtelingen, bang, verdrietig, wanhopig, op sterven na dood: het doet ons inmiddels weinig meer. Bekijk ‘The Journey’ , de documentairereeks van The New Yorker. Dan krijgen we de empathie weer op peil, schrijft Pieter van der Blink in Vrij Nederland.

‘Als de boot zinkt, zwem dan weg van de anderen.’
‘Waarom?’
‘De meesten kunnen niet zwemmen, ze zullen proberen zich aan je vast te klampen.’

Net voordat ik dit hoorde, in deel 1 van The Journey, waren wij nieuwsconsumenten geconfronteerd met een beeld dat in al z’n horror de iconische opvolger leek van dat van de dode Aylan op het strand: dat van een kapseizende boot op volle zee, mensen die in paniek te water raken. […]

Een nieuwe discussie over iconische beelden, over het hele verhaal in één foto, bleef uit. Myrthe Hilkens zette de foto op Twitter en schreef ‘We zijn er al aan gewend, hè’. Uit het stilzwijgen dat volgde blijkt haar gelijk. Niet alleen aan de beelden zijn we gewend, ook aan de gewenning en de weeklacht daarover. Met onze gekapseisde empathie maken we ons op voor een lange zomer, vluchtelingenseizoen bij uitstek.

Toch moet u naar The Journey kijken, misschien wordt de empathie weer vlot getrokken. Het door de onvolprezen Laura Poitras gecoproduceerde zesluik is mooi gefilmd, de vluchtelingen zijn frisse, jonge mensen: Aboud is hipstercool, Fadwa en haar twee dochtertjes zijn mooi en slim.

Lees verder op de website van Vrij Nederland.

Bekijk de film The Journey.

 
   « Artikelen overzicht

Tafels van Hoop

Bericht geplaatst op 13 februari 2019 Door het hele land werden in eind december j.l. Tafel van Hoop georganiseerd. ...
 

De eeuwige herhaling van het kinderpardon

Bericht geplaatst op 13 februari 2019 Kinderpardon; Rutte III tot een akkoord over het kinderpardon. Zo’n ...
 

Oma leerde mij af te wijken van dogmas

Bericht geplaatst op 13 februari 2019 Publicist Kiza Magendane ontvluchtte met zijn oma Congo en kwam naar Nederland. ...