Pact Sam Sam - Samen tegen armoede: training “Erkenning en Herkenning, dienstverlening aan statushouders”

Bericht geplaatst op 12 januari.

Wanneer je als vluchteling naar Europa komt is alles anders dan je gewend bent. Taal, klimaat, gewoontes, normen & waarden en woonomstandigheden. Goed integreren en je ook echt thuis gaan voelen in Nederland is dan een uitdaging. Gelukkig zijn er veel vrijwilligers die deze statushouders (erkende vluchtelingen) willen ondersteunen. Hoe kun je als vrijwilliger nu goed aansluiten bij mensen die een hele andere achtergrond hebben dan jij?

Pact Sam Sam geeft in samenwerking met NVA centrum voor integratie en participatie, de training “Erkenning en Herkenning, dienstverlening aan statushouders”.

Tijdens deze training gaat het niet alleen over die ander, over degene die erkend vluchteling is, maar wordt er vooral gekeken naar je eigen culturele bagage. Hoe kun je verbinding zoeken met mensen die een hele andere achtergrond hebben dan jij? Hoe kijk je met je eigen waarden en normen naar de dagelijkse praktijk van statushouders? Hoe kun je de statushouders vanuit deze achtergrond helpen wanneer er financiële problemen optreden?

Om een beter beeld te krijgen van die dagelijkse praktijk zullen we tijdens de training mensen uitnodigen die zelf als vluchteling naar Nederland kwamen en hier nu wonen. Met hen gaan we in gesprek.

Doel van de training is dat je inzicht krijgt in je eigen subcultuur en herkent hoe dat je eigen gedrag beïnvloedt. Je ontwikkelt hierdoor je culturele sensitiviteit. Hierdoor kun je beter aansluiten en ben je je bewust van het verschil in waarden en normen. Verder wordt duidelijk dat niet iedereen op dezelfde manier kijkt naar het thema ‘geld’ en leer je welke wegen er bewandeld kunnen worden wanneer er financiële problemen optreden bij de statushouders.

Praktische informatie
Voor wie: Vrijwilligers en hulpverleners die te maken hebben met vluchtelingen en armoedebestrijding.
Datum: Vrijdag 6 april van 09.30 tot 13.30 uur
Lokatie: NVA centrum voor integratie en participatie, Bloemendalse Binnenpoort 7, 3811 GD Amersfoort
Prijs: Gratis
Inschrijven: Mailen naar: secretariaat@PactSamSam.nl

 
   « Artikelen overzicht

Tafels van Hoop

Bericht geplaatst op 13 februari 2019 Door het hele land werden in eind december j.l. Tafel van Hoop georganiseerd. ...
 

De eeuwige herhaling van het kinderpardon

Bericht geplaatst op 13 februari 2019 Kinderpardon; Rutte III tot een akkoord over het kinderpardon. Zo’n ...
 

Oma leerde mij af te wijken van dogmas

Bericht geplaatst op 13 februari 2019 Publicist Kiza Magendane ontvluchtte met zijn oma Congo en kwam naar Nederland. ...