Update vrijwilligerswerk vluchtelingen

Bericht geplaatst op 7 augustus.

Begin juli spraken vertegenwoordigers van de gemeente Amersfoort, COA en verschillende (vrijwilligers)organisaties (zoals Gastgezin Amersfoort, Raad van Kerken en Amersfoort Geeft Thuis) samen over vrijwilligerswerk gericht op vluchtelingen in Amersfoort. Een kort verslag.

Hoe staat het ervoor op de locaties?
Op Zon en Schild worden minderjarige asielzoekers zonder verblijfsvergunning opgevangen. Er is plek voor 120 mensen, maar een deel daarvan wordt vrijgehouden als buffer.
Het asielzoekerscentrum aan de Barchman Wuytierslaan blijft ruimte bieden aan uitgeprocedeerde gezinnen met kinderen. Hier kunnen maximaal 300 mensen terecht. Einde zomer (datum nog niet bekend) opent de noodlocatie op de Barchman Wuytierslaan (290 plekken) voor vluchtelingen in alle fases van de procedure.
Het kantoorgebouw aan de Lichtpenweg (industrieterrein De Hoef) is als locatie ‘kansrijk verklaard’. Hier zouden maximaal 600 mensen kunnen worden opgevangen. Na de zomer neemt het College hierover een besluit.

Bij de opvang van vluchtelingen is de inzet en hulp van vrijwilligers erg belangrijk. Er zijn allerlei soorten vrijwilligers nodig: binnen en buiten de opvanglocaties.

Wil je wél privécontact met bewoners van een asielzoekerscentrum?
Van harte welkom. Dit kun je dan dus niet doen binnen de opvanglocaties, maar wel daarbuiten. Het opbouwen van een netwerk is voor vluchtelingen bijzonder belangrijk. Bovendien vinden ze het vaak heel leuk om iets met iemand te ondernemen buiten het asielzoekerscentrum. Meld je aan bij Gastgezin Amersfoort. Zij koppelen helpende Amersfoortse handen aan vluchtelingen en andersom.

Organiseer je zelf een activiteit?
Richt je je niet op één bepaalde doelgroep en sluit je geen groepen uit? Kondig het aan op het prikbord van het asielzoekerscentrum. Het COA gaat niet actief werven, maar het wordt wel bekend gemaakt onder de bewoners. De activiteit moet dan dus buiten de locatie van het COA plaatsvinden.

 
   « Artikelen overzicht

Tafels van Hoop

Bericht geplaatst op 13 februari 2019 Door het hele land werden in eind december j.l. Tafel van Hoop georganiseerd. ...
 

De eeuwige herhaling van het kinderpardon

Bericht geplaatst op 13 februari 2019 Kinderpardon; Rutte III tot een akkoord over het kinderpardon. Zo’n ...
 

Oma leerde mij af te wijken van dogmas

Bericht geplaatst op 13 februari 2019 Publicist Kiza Magendane ontvluchtte met zijn oma Congo en kwam naar Nederland. ...