Werken aan integratie

Europese burgers doen wat veel politici nalaten: werken aan integratie. ‘Je hoort ze niet, omdat ze druk zijn met vluchtelingen integreren. Zelfs sceptici rollen de mouwen op en gaan aan de slag,’ schrijft Caroline de Gruyter, Europacorrespondent voor NRC in Wenen. Inwoners van het Oostenrijkse dorp Gutau hebben een systeem van microkredieten opgezet om vluchtelingen te helpen bedrijfjes op te zetten en huizen te huren. Nieuwkomers, zeggen zij, integreren sneller met praktische assistentie dan met medelijden. Een restauranthouder in Salzburg traint asielzoekers en neemt ze in dienst. Hij pusht collega’s om hetzelfde te doen. En in het dorp Kaltenleutgeben, ook in Oostenrijk, nemen inwoners vluchtelingenfamilies mee naar het museum of koken ze samen.

Oostenrijk heeft de grenzen praktisch gesloten. Het land kreeg in 2015 90.000 asielaanvragen; in de media en het parlement praat iedereen over muren, grenzen en ‘maximumaantallen’. En toch – als je het land intrekt en met Oostenrijkers praat, merk je dat velen die discussie niet meer volgen en allang bezig zijn met de volgende fase: integratie.

De Willkommenskultur lijkt onder politici sneller te verdampen dan onder de bevolking. Veel burgers zeggen dat ze zich dat domweg niet kunnen permitteren. Integratie móet lukken, anders hebben ze ook zichzelf ermee. Dus rollen zelfs de sceptici de mouwen op en gaan aan de slag.
Dit gebeurt niet alleen in Oostenrijk, maar ook elders in Europa. Kranten berichten over varkenskoppen bij een asielcentrum, brandstichtingen in Duitsland of over de vraag of moslims in een leegstaande kerk mogen slapen. Na de aanslagen in Brussel roepen sommigen om grote hekken om Europa.
Maar burgemeesters zijn met andere dingen bezig. In Nederland heeft een aantal van hen laatst de overheid gevraagd om minder te praten over ‘nul migratie’ en meer over concrete stappen die integratie makkelijker maken. Veel burgemeesters hebben gebouwen leegstaan, zeker op het platteland, waar zo honderd tot tweehonderd asielzoekers in kunnen. Kennelijk hebben ze geen probleem om vrijwilligers te vinden voor Nederlandse les of voetbaltoernooien met vluchtelingen. Amsterdam zoekt zelfs, tegen de regels in, werk voor asielzoekers die nog in de procedure zitten.

Lees het volledige artikel op de website van NRC.

Bericht geplaatst op 4 mei 2016.

 
   « Artikelen overzicht

Tafels van Hoop

Bericht geplaatst op 13 februari 2019 Door het hele land werden in eind december j.l. Tafel van Hoop georganiseerd. ...
 

De eeuwige herhaling van het kinderpardon

Bericht geplaatst op 13 februari 2019 Kinderpardon; Rutte III tot een akkoord over het kinderpardon. Zo’n ...
 

Oma leerde mij af te wijken van dogmas

Bericht geplaatst op 13 februari 2019 Publicist Kiza Magendane ontvluchtte met zijn oma Congo en kwam naar Nederland. ...